januari 2020

Over ondergronds bouwen is zoveel moois te vertellen, maar het COB wil u en het milieu niet belasten met stapels papier. De Verdieping is het antwoord. In de papieren Onderbouwing vindt u de essentie en hier, online in de Verdieping, kunt u uitgebreid verder lezen, klikken en kijken.

>> Download de Onderbouwing van januari 2020 als pdf (6.2 MB)
>> Naar het archief voor meer Onderbouwingen en Verdiepingen

Jubileumeditie!

De voorkant van de Onderbouwing en de inhoudsopgave laten het al zien: deze editie van het magazine is anders dan anders. Het blad luidt namelijk een jubileumjaar in. In 2020 bestaat het COB 25 jaar en dat wordt gevierd! Deze Verdieping staat in het teken van terugblikken. In de afgelopen vijfentwintig jaar is er enorm veel gebeurd op het gebied van ondergronds bouwen. De artikelen geven een inkijkje in deze ontwikkelingen. Een compleet of representatief overzicht geven is onmogelijk, daar is het vakgebied te veelzijdig voor.

Het succes van het COB kent vele vaders

Geïnspireerd door Amerika, verwekt in Japan en geboren in Gouda. De oprichting van het COB in april 1995 kent een lange voorgeschiedenis. Jan Stuip, destijds directeur van de CUR, was erbij en kan de weg terug nog precies volgen.

Overvolle ondergrond schreeuwt om slimme oplossingen

Ondergrondse kabels en leidingen nemen inmiddels een prominente plek in bij het COB. Frans Taselaar, Lidwien Besselink en Wil Kovács over de uitdagingen waarvoor overheden, nutsbedrijven en kabelexploitanten staan.

Het bijzondere is gewoon geworden

Waar het bij Nederlands oudste tunnel nog om uniek pionierswerk ging, is tunnelbouw anno 2020 niet meer zo bijzonder als het was. En dat is misschien wel de grootste verdienste van de sector.

De man die ons anders naar de ondergrond liet kijken

Wie was de naamgever van de prestigieuze Schreuders(studie)prijs? Cees Brandsen maakte kennis met Ab Schreuders als voorzitter van de stichting. Jaap Heijboer leerde hem al in 1993 kennen bij de Westerscheldetunnel. Samen blikken zij terug.

Structureel leren binnen en tussen projecten

“Er zijn wel kennisuitwisselingsgremia, maar er is geen onderzoeksprogramma waar op structurele basis wordt nagedacht, geëxperimenteerd, geleerd en dat aantoonbare impact heeft”, stelt hoogleraar en onderzoeker grote infraprojecten Marcel Hertogh.

‘Zoiets ga je alleen voorstellen als je overtuigd bent van het team dat je hebt’

Ook de aanpak van projecten heeft zich sterk ontwikkeld. Jan van Steirteghem (Besix) en Michel van Baar (Croonwolter&dros) vertellen over hun veranderende samenwerking en de oorzaken en gevolgen.

Op weg naar datagedreven assetmanagement

Bij ondergronds bouwen ging het jarenlang om nieuwbouw. Dat begint drastisch te veranderen.De sector staat voor een enorme renovatieopgave en assetmanagement is daarbij het nieuwe toverwoord.

DIALOOG • Koningstunnel gerenoveerd binnen tijd en budget

Slim plannen, een digitale tunneltweeling en oog voor het gemeenschappelijk belang waren de drie hoofdingrediënten voor het succes in Den Haag.

Ondergrond vormt prijswinnend museum De Bastei

In de oorspronkelijke plannen voor De Bastei in Nijmegen was de ondergrond belangrijk vanwege de extra vierkante meters. Uiteindelijk is de ondergrond – of meer specifiek, wat erin gevonden werd – een bepalende factor geworden in het eindresultaat.

‘De erkenning van het publiek is het allerbelangrijkste’

“De eervolle vermelding van de jury van de Schreudersprijs betekent voor ons erkenning voor een project dat vloeiend verliep”, zegt Diederik van Zanten, projectmanager van de renovatie van de Maastunnel in Rotterdam.