Waardering voor lef en technisch hoogstandje

Het project A2 Maastricht heeft de Schreudersprijs 2017 gewonnen. Twee onderdoorgangen rond het station in Zutphen kregen een eervolle vermelding. Tijdens het COB-congres op 3 november 2017 in Delft kwamen de winnaars op het podium, samen met de andere genomineerden: Kustwerk Katwijk en parkeergarage Lammermarkt Leiden. De genomineerde projecten werden toegelicht door juryvoorzitter Mandy Korff, waarna Michèle Blom, directeur-generaal Rijkswaterstaat, de prijs uitreikte.

Directeur-generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom en winnaars Bauke Lobbezoo (links) en Louis Prompers van A2 Maastricht. (Foto: Vincent Basler)

De winnaar: A2 Maastricht

Louis Prompers, van A2 Maastricht, en Bauke Lobbezoo van Strukton Civiel, namens aanneemcombinatie Avenue2, namen de prijs in ontvangst. Louis Prompers: “De prijs geeft een ‘boost’. Het is een mooie kroon op ons werk, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de stad.” Bauke Lobbezoo: “We zijn heel erg trots op deze prijs. De inventiviteit van het stapelen en de afronding met de Groene Loper hebben veel impact gehad.

De eervolle vermelding: onderdoorgangen Zutphen

In de kunst- en designwereld was het lichtontwerp voor twee onderdoorgangen rond het station in Zutphen al eerder opgevallen. Beelden van de onderdoorgangen zijn wereldwijd gebruikt in reclamecampagnes van Apple en Jaguar. Met een eervolle vermelding voor de Schreudersprijs voor de bijzondere uitvoering van de onderdoorgangen blijkt dat ook de wereld van het ondergronds bouwen onder de indruk is.

Ook genomineerd:

Kustwerk Katwijk
Uit het juryrapport: “Kustwerk Katwijk is een icoon van de Noordzeekust. De parkeergarage is gebouwd ín de waterkering. Dit is voor het eerst in Nederland en vergde veel doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers. De parkeergarage is sober, doch kwalitatief hoogwaardig uitgevoerd met mooie ingangen. Er is aandacht besteed aan de details, zoals de lichthappers in het glooiende duinlandschap. Het is een integrale oplossing voor hoogwaterbescherming in een levendige badplaats.”

Parkeergarage Lammermarkt
Uit het juryrapport: “Parkeergarage Lammermarkt is een grote ondergrondse parkeergarage aan de rand van de historische binnenstad van Leiden. Technisch innovatief zijn de diepte van de parkeergarage en de ronde vorm. Er waren bijzondere technieken nodig om dit project te realiseren. Van binnen en van buiten is de parkeergarage met aandacht afgewerkt, de architectuur is hoogstaand. De gemeente Leiden is trots op zijn project, de parkeergarage heeft een grote waarde voor de stad.”