Forestiere Underground Gardens

(Foto links: Flickr/Sean&Erica – Foto rechts: Flickr/Jason Brown)

Vanaf 1906 tot zijn dood in 1946 bouwde Baldasare Forestiere, een immigrant uit Sicilië, aan de Forestiere Underground Gardens, een gangenstelsel in de aarde van Californië (VS). Ruim vier hectare aan ondergrondse ruimte is beplant met de meest uiteenlopende soorten fruitbomen.

 

 

 

 

PlantLab

(Foto’s: PlantLab)

Het bedrijf PlantLab is gespecialiseerd in het binnenshuis verbouwen van gewassen met behulp van innovatieve technieken en wiskundige modellen. Zo zorgt uitgebalanceerde ledverlichting voor precies die golflengtes die een plant nodig heeft om te groeien. Gewassen kunnen hiermee in meerdere lagen worden geteeld in ruimten zonder daglicht. Een bovengrondse supermarkt kan bijvoorbeeld een eigen ondergrondse kwekerij inrichten voor de versafdeling.

> Zie ook de aflevering van Het Klokhuis waarin futuroloog Paul Ostendorf de voedselproductie van PlantLab in een van zijn toekomstscenario’s noemt

 

 

LowLine New York

(Beeld boven: Flickr/Delancey Underground
Beeld onder: thelowline.org)

Onder de Delancey Street in New York ligt de Williamsburg Trolley Terminal: geopend in 1903 en verlaten sinds 1948. Twee architecten willen de ruimte omvormen tot ondergronds park, de LowLine. Ze bedachten hiervoor een speciaal systeem dat zonlicht bovengronds opvangt, bundelt en ondergronds reflecteert via schotels in het plafond. Dit licht bevat de juiste golflengten om ondergrondse plantengroei mogelijk te maken.