Schreudersprijs

De Schreudersprijs is een beloning voor een knap bouwproject, een innovatieve bouwtechniek of een creatieve ondergrondse oplossing. Om voor de prijs in aanmerking te komen, moet het gaan om een prestatie van een Nederlands bedrijf in binnen- of buitenlandse bodem, of van een buitenlands bedrijf in Hollandse bodem.

De Schreudersprijs kent een open inschrijving: wie denkt voor de prijs in aanmerking te komen, kan zijn of haar bijdrage insturen. Een onafhankelijk jury van deskundigen buigt zich over alle inzendingen en selecteert de vijf beste. Uit de genomineerden wordt vervolgens de winnaar aangewezen. Deze ontvangt 25.000 euro.

Vakgebieden

Alle disciplines die bijdragen aan het bevorderen van verantwoord gebruik van de ondergrond kunnen meedingen naar de prijs. De prestatie hoeft dus niet per se iets technisch te zijn; ook projecten op het gebied van stedenbouwkunde, architectuur, economie of zintuigfysiologie kunnen worden beloond. Voor de prijs zijn uitgesloten: mijnbouw (winning van grondstoffen), winning van (drink)water en thermische energie (warmte/koude), alsmede de opslag van vloeistoffen, gassen en thermische energie in het korrelskelet van de bodem of in holle ruimten, gemaakt met oplos- of andere technieken, die niet worden begrensd door een ondersteunende, kunstmatige bekleding. 
>> Bekijk hier de reglementen (pdf, 120 KB)

Schreudersprijs 2022

De IJboulevard, fietsenstalling en aanvaarbescherming kwam unaniem als winnaar uit de bus. De inzending van Van Hattum en Blankevoort, VenhoevenCS architecture en gemeente Amsterdam. “Dit unieke project resulteert op twee fronten in een verbetering van de openbare ruimte,” aldus de jury. 

Schreudersprijs 2019

Winnaar: De Bastei in Nijmegen. De jury is enthousiast: “De Bastei verknoopt zichtbaar en gelaagd het heden en verleden, ondergronds en bovengronds en duisternis met een oogverblindend panorama, in de vorm van een uitzichtpunt dat het project in haar context plaatst,” aldus de jury. 

Schreudersprijs 2017

Het project A2 Maastricht heeft de Schreudersprijs 2017 gewonnen. Louis Prompers van A2 Maastricht en Bauke Lobbezoo van Strukton Civiel namens aanneemcombinatie Avenue2, namen de prijs in ontvangst. Prompers: “De prijs is een mooie kroon op ons werk, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de stad.” 

Schreudersprijs 2015

In 2015 is de Willem van Oranjetunnel/station Delft als winnaar uit de bus gekomen. “Het project is omvangrijk en raakt de kern van de stad Delft. Er is integraal gewerkt aan een nieuw stuk stad, waarbij veel aspecten de benodigde aandacht hebben gekregen.” 

Schreudersprijs 2013

De boortunnel van de Noord/Zuidlijn heeft de Schreudersprijs 2013 gewonnen. De Noord/Zuidlijn wordt als belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van de boortechniek in Nederland gezien. Nooit eerder werd in Nederland in zo’n gevoelige omgeving en onder bewoonde huizen geboord.

Schreudersprijs 2011

BAM Civiel Noordwest en Rijksgebouwendienst leverden hoogstandjes bij de renovatie van het Rijksmuseum en sleepten hiermee de Schreudersprijs 2013 in de wacht. “Het getuigt van lef om bij een gebouw met deze status te kiezen voor een complexe ondergrondse toevoeging”, aldus de jury.

Overzicht prijswinnende projecten

  • 2022 IJboulevard, fietsenstalling en aanvaarbescherming in Amsterdam
  • 2019 De Bastei in Nijmegen
  • 2017 A2 in Maastricht
  • 2015 Willem van Oranjetunnel – Station in Delft
  • 2013 Boortunnel van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam
  • 2011 Renovatie Rijksmuseum (perceel 1) in Amsterdam
  • 2009 Hubertustunnel in Den Haag
  • 2007 Nieuwbouw van de Destilleerderij Nolet in Schiedam
  • 2005 Arnhem Centraal
  • 2003 Ondergrondse nieuwbouw van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem
  • 2001 Uitbouw Kantoorvilla in Utrecht
  • 1999 Sijtwendetunnel in Voorburg