Ondergrondse projecten op de Dag van de Bouw

Parkeergarage Noorderplein

Strukton Civiel Projecten Aan het Noorderplein in Emmen komt een twee verdiepingen tellende parkeergarage met zo'n vierhonderdzestig plaatsen. Daarop wordt winkelruimte gerealiseerd. Het project moet ervoor zorgen dat het Noorderplein een stedelijk karakter krijgt en dat de Westerstraat ook verblijfsgebied wordt.

Onderbouw spooruitbreiding Lunetten

Heijmans Infra Geintegreerde Projecten De NS-halte Lunetten wordt volledig vernieuwd en omgebouwd tot een halte met middenperron. Ook komt er ter plaatse een nieuwe onderdoorgang voor fietsers en voetgangers. Het project is onderdeel van het programma Randstadspoor.

Woon- en zorgcomplex Maaszicht

Hendriks Bouw en Ontwikkeling BV In Grave wordt gewerkt aan een multifunctioneel zorgcomplex voor ouderen. In het nieuwe Maaszicht komen o.a. appartementen en een centrum voor welzijnsactiviteiten. In de ondergrondse parkeergarage is plek voor zo'n 160 auto's.

Sluiskiltunnel

BAM Civiel De brug bij Sluiskil over het Kanaal van Gent naar Terneuzen is een knelpunt voor het wegverkeer. De Sluiskiltunnel moet uitkomst bieden. Het wordt een geboorde tunnel met twee buizen van elk 1.150 meter lengte. Elke buis heeft twee rijstroken. Het diepste gedeelte ligt ruim 33 meter beneden NAP.

Muziekpaleis Vredenburg

Heijmans Utiliteitsbouw BV Het Muziekcentrum Vredenburg (Utrecht) wordt verbouwd en uitgebreid. Er komen vier nieuwe zalen en het laden en lossen vindt straks ondergronds plaats, zodat er hier bovengronds geen overlast meer van is. Daardoor komt er ook ruimte vrij voor een ‘muziekplein’ met terras aan de herstelde Catharijnesingel.

Woondienstencentrum De Egelantier

Heijmans Woningbouw Zuid De Egelantier in Hilversum wordt de komende jaren in fases vernieuwd. Het centrum bevat straks aanleun- en zorgappartementen en faciliteiten waar zowel bewoners als buurtbewoners gebruik van kunnen maken. Ook komt er een ondergrondse parkeergarage.

Parkeergarage Brinkpark, Apeldoorn

BAM Civiel Vanaf september 2011 wordt in Apeldoorn het Brinkpark omgevormd tot een karaktervol stadspark. Parkeren gebeurt daarom voortaan onder het maaiveld, in een tweelaagse ondergrondse parkeergarage in Apeldoorn.

Boortunnel Noord/Zuidlijn

Dura Vermeer en Züblin Met tunnelboormachines van zeven meter doorsnee wordt onder de oude binnenstad van Amsterdam een 3,8 kilometer lange tunnel aangelegd. Medio april moet TBM Victoria aan de noordkant van het station klaar staan om haar tocht richting station Vijzelgracht te vervolgen.

Nieuwbouw gemeentehuis Lochem

Aan de Stegge Bouw & Werktuigbouw Het nieuwe gemeentehuis in Lochem, naar een ontwerp van architect Thomas Rau, krijgt in totaal zes bouwlagen, met een halfverdiepte parkeergarage en een laag voor de technische installaties. Het bouwwerk komt in aanmerking voor een fundering op palen.

Nieuwbouw Volendam

Scholtens Bouw B.V. Tussen de Julianaweg en de Zwaardweg in Volendam worden 84 appartementen gebouwd, met een parkeergarage onder een deel daarvan. Deze biedt straks plek aan ongeveer honderdtwintig voertuigen.

Station Vijzelgracht

Max Bögl Noord/Zuidlijn Amsterdam v.o.f. Station Vijzelgracht komt tussen de Weteringschans en de Prinsengracht te liggen. De diepte van het perron is ongeveer 26 meter. Het casco van het station is klaar; nu worden de voorzetwanden gestort die samen de diepwanden de waterdichte muren van het station vormen.

Omlegging voor Zuid-Willemsvaart

Gebr. van der Steen Bedrijven Naast de bestaande Zuid-Willemsvaart wordt een nieuw kanaal aangelegd. Hiervoor moet ondergrondse infrastructuur aan de kant. Er zijn onder andere gestuurde boringen en open ontgravingen nodig.

Woonzorgcomplex VITA, Rijen

Heerkens van Bavel / Alphons Coolen v.o.f. In 2010 is VITA Zorg & Welzijn begonnen met de bouw van een nieuw en modern woonzorgcomplex in Rijen. Naast onder meer woningen en zorgvoorzieningen komt er een ondergrondse parkeergarage voor 138 auto's.

Station Rokin

Max Bögl Noord/Zuidlijn Amsterdam v.o.f. Waar voorheen een parkeerterrein lag, tussen de Dam en het Spui, komt station Rokin. Het station ligt op 21,5 meter onder NAP, met vijf lagen voor parkeerplekken. De wanden, het dak en de vloer van het station zijn inmiddels gestort, nu is het de beurt aan de vloeren van de parkeergarage.

Zwembad Aquarijn

Vink Bouw Nieuwkoop Het nieuwe zwembad AquaRijn in Alphen a/d Rijn is een multifunctioneel complex met een groot wedstrijdbad, een fitnesszaal, commerciële ruimten en horecagelegenheid. Ook komt er een WKO-installatie en een ondergrondse parkeergarage.

Parkeergarage Morspoort

Aan de Stegge Twello B.V. In Leiden komt een bijzondere parkeergarage: parkeergarage Morspoort wordt volledig demontabel op basis van een staalconstructie en - volgend op de wensen van de omgeving - met een dak op basis van doek.

Onderkeldering, Nijmegen

PBouw Onderkeldering is een goede oplossing om extra ruimte te creëren zonder bij te hoeven bouwen. In Nijmegen aan de Deliestraat kunt u het werk van dichtbij bekijken. Onder het huis wordt hier met speciale technieken een ruimte uitgegraven, waarin daarna een kelder aangelegd kan worden.

Nieuwbouw ROC Leiden Zeezijde

Visser&Smit Bouw bv, Boele&van Eesteren bv De nieuwbouw van het ROC Leiden Zeezijde wordt multifunctioneel: onder andere kantoorruimten en een hotel, met een tweelaagse ondergrondse parkeergarage en een fietsenstalling.

Combiplan Nijverdal

Combinatie Leon ten Brinke Om het verkeer beter te laten doorstromen en de leefbaarheid in het dorp te verbeteren, worden weg en spoor gecombineerd in het Combiplan Nijverdal. De nieuwe weg en de spoorbaan komen deels in een tunnel te liggen; een unieke combinatie in Nederland.

Spoorzone Delft

Projectbureau Spoorzone Delft Het spoor wordt in Delft ondergronds gebracht; bovengronds is hierdoor plek voor een compleet nieuwe stadswijk met water en groen. De tunnel wordt bijna 2,5 kilometer lang, met ruimte voor vier sporen. De perrons van het station liggen op acht meter diepte.

De Citadel, Assen

Heijmans Woningbouw In het centrum van Assen verrijst De Citadel, een project met onder meer een parkeergarage voor 600 auto's, 20.000 m2 winkelruimte en 145 woningen en appartementen.

Metrostation Amsterdam CS

Combinatie Strukton Van Oord De kruising van de metro met het drukke Amsterdam CS is een ongekende uitdaging. Zo werd vanaf het IJ een tunnelelement onder het station gevaren en afgezonken. Tegelijkertijd wordt onder het voorplein een diep gelegen metrostation gebouwd.

Noordwesttangent

Combinatie NWTL KWS/VHB Tussen de provinciale wegen N357 bij Stiens en de N383 tussen Marsum en Berltsum komt een nieuwe verbindingsweg, de Noordwesttangent. Hiervoor worden ook verschillende autotunnel gerealiseerd. Ook komt er een fietstunnel.

A2 Maastricht

Strukton en Ballast Nedam De A2 gaat in Maastricht straks ondergronds door een gestapelde tunnel. Samen met de lange bomenlaan erop (de Groene Loper), verbetert zo de doorstroming van het verkeer evenals de leefomgeving.

Dive-under station Amersfoort

Dura Vermeer Beton- en Waterbouw BV en BAM Civiel Noordwest Aan de westzijde van station Amersfoort komt een ondergrondse spoorkruising, een zogeheten dive-under. Er wordt eerst een tunneldak aangelegd, waarna de onderdoorgang eronder wordt uitgegraven.

Kenniscluster Rijnboog

Bouwbedrijf Wessels Rijssen bv Het nieuwe kenniscluster Rijnboog bevat straks onder andere Bibliotheek Arnhem, Gelders Archief en Historisch Museum Arnhem. Ook komt er een ondergrondse verbinding naar de aangrenzende Arnhemse historische kelders.